Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), T.C. Sağlık Bakanlığı ortaklığında ve Avrupa Birliği finansal desteği ile mülteci ve göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişiminin önemi üzerine “Kimseyi Geride Bırakma Film Günleri” ilk kez düzenlenirken festival çevrimiçi olarak festivalscope.com platformunda başladı.
11 Nisan tarihine kadar çevrimiçi olarak tüm filmleri izleme imkanı olurken yayınlanacak 7 film için ayrı ayrı yapılmış 7 söyleyişi isteyen sanatseverler tarafından izlenebilecek. Yapılan tüm söyleyişiler filmlerden katılımcılardan ve Suriyeli sağlık çalışanları, AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri, DSÖ Türkiye Ülke Ofisi ve Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililerin katılımıyla gerçekleşiyor.
Film Günlerinin amacının aslında “Daha eşit ve daha sağlıklı bir dünya için hep birlikte” olduğu ve bu mesajı vurgulamak adına çevrimiçi etkinlikte gösterimi yapılan filmler; psikolojik dayanıklılık gerektiren entegrasyonun zorlu aşamalarına tanık edecek, dil engellerini aşarak empati yapmayı artıracak, insani bir kriz sırasında ruh sağlığı hizmetlerinin önemini ve daha önce insani krizlerin tarihte ne kadar büyük acılar ortaya çıkardığını anlatacak. Bu görsel yolculuk hiç kuşkusuz, mevcut insani krizlere yeni bir bakış açısı sunacak ve kimseyi geride bırakmamanın önemini hatırlatacak.
“Kimseyi Geride Bırakma Film Günleri” kapsamında altı belgesel ve bir kurmaca gösterime sunulurken seçkinin diğer filmlerinin yanı sıra Gjinovci’nin Tribeca Film Festivalinde yer almış “Mars’ta Uyanmak”, Amerikalı yönetmen Michelle Grace Steinberg’in sinema-gerçek (cinema vérité) ile animasyon biçimlerini birleştirerek başkalarını iyileştirirken kendi karşılaştıkları zorlukları aşan kişilerin yolculuklarına tanıklık ettiği “Nefes Alacak Bir Yer” ve Suriyeli bir babanın, oğlu ile Suriye’den Norveç’e yaptığı yolculuğun öyküsünü anlatan Ala’A Mohsen’in “Yeni Bir Başlangıç” filmi ile birlikte Caroline Reucker’ın “Amal” filmi yer alıyor.